Termijnecho

De termijnecho is de vaak de allereerste echo die je in je zwangerschap krijgt en deze wordt het liefst rond de 10 -12 weken zwangerschap gemaakt.

Er wordt naar de volgende items gekeken:

  • Vastgesteld of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.
  • Vastgesteld of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen of het hartje klopt
  • Of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap
  • De duur van de zwangerschap wordt vastgesteld, de afmetingen van het kind geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

Voor 10 weken wordt er bij iedereen een vaginale echo gedaan en dus geen echo via de buik. Een vaginale echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. De reden dat deze echo vaginaal is, is dat je dichter bij de baarmoeder komt en wij daarom nauwkeuriger je uitgerekende datum kunnen vaststellen. Een vaginale echo geeft een veel beter beeld en het leuke daaraan is dat je dan ook je kindje beter kan zien. Het is handig om te weten dat bij een vaginale echo de blaas leeg moet zijn. En bij een echo via de buik (vanaf 10 weken) de blaas gevuld.

Er worden helaas maar een paar echo's in de zwangerschap vergoed door je zorgverzekering. Mocht je eerder een echo of een extra echo willen hebben dan moet je deze zelf betalen.
De kosten hiervoor zijn 30 euro voor een vroege echo ( 6-9 weken ).