Wanneer bel je ons?


• Als je bevalling voor 37 weken begint
• Als je weeën hebt
• Als je vliezen zijn gebroken
• Als je veel helderrood bloedverlies hebt


Als je weeën hebt
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier, die een kramperig gevoel in de onderbuik veroorzaken en die vaak gepaard gaan met een min of meer pijnlijk gevoel in de onderrug en/of bovenbenen. Door dit samentrekken wordt de ruimte voor de baby kleiner en wordt de baby naar beneden gedrukt. Hierdoor wordt de druk op de baarmoeder vergroot, waardoor de baarmoeder wordt ‘gedwongen’ om open te gaan.

Er zijn verschillende soorten weeën, namelijk voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën.

1. Voorweeën
Deze zijn onregelmatig, variëren in tijdsduur, kunnen weken van tevoren beginnen, vooral ’s avonds of na een drukke dag. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen. Ze zijn vaak wel al pijnlijk. Ze nemen vaak af na een rustperiode en na een warm bad/warme douche.

2. Ontsluitingsweeën
Echte weeën genoemd, hebben een regelmaat en duren lang (ca 60 sec). Goede weeën worden steeds krachtiger en duren steeds langer.

Bij een 1e kindje begint de ontsluiting met weeën om de 4 à 5 min die een minuut duren. Zo neemt de ontsluiting beetje bij beetje toe. De weeën komen steeds regelmatiger, duren langer en worden pijnlijker. Als je weeën hebt om de 3 à 4 minuten die moeilijk op te vangen zijn dan vordert de ontsluiting sneller en is het tijd om ons te bellen. Als het de bevalling van je eerste kindje is, kun je bellen als de weeën twee uur lang om de 3 à 4 minuten komen en een minuut aanhouden.

Bij een 2e of volgend kindje ontsluit je over het algemeen sneller. Je kunt bijvoorbeeld ook al ongemerkt 2 cm hebben door voorweeën. Als je echt goede weeën hebt gaat het vaak sneller.. Maar ook bij een 2e of volgend kindje heb je toch krachtige weeën nodig om te ontsluiten.

Als het je tweede of volgende kindje is, geven we individueel beladvies omdat het verloop van de vorige bevalling een voorspellende waarde kan hebben voor deze bevalling.

3. Persweeën
Tijdens de laatste cm van de ontsluiting kun je het gevoel krijgen dat je moet poepen. Dit gevoel kan soms ook eerder ontstaan doordat het hoofdje dieper komt. Maar bij volledige ontsluiting (10 cm) krijg je een soort oerdrang die niet meer tegen te houden is. Of je het nu wilt of niet, je moet mee drukken. Persweeën kenmerken zich dus door het feit dat je niets anders kunt dan mee persen.

4. Naweeën
Kunnen direct na de geboorte tot enkele dagen daarna optreden. Vaak is het zo dat hoe vaker je bevalt, hoe meer last je kunt hebben van naweeën. Naweeën zijn nuttig om het bloedverlies na de bevalling te beperken.

Als je vliezen zijn gebroken
In 10% van de gevallen begint de bevalling met breken van de vliezen. Niet altijd gaat het breken van de vliezen gepaard met een hele plons vruchtwater. Als het hoofdje is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater. Vruchtwater ziet meestal helder of wittig en ruikt zoet. Urine daarentegen ziet gelig en ruikt scherp. Het verschil tussen vruchtwaterverlies en onwillekeurig urineverlies is dat vruchtwater steeds blijft aflopen zonder dat het mogelijk is om het op te houden. Probeer altijd wat vruchtwater op te vangen in bijvoorbeeld een bakje, zakje of verbandje. Dan kunnen wij dat eventueel nog controleren.

Is het vruchtwater helder en bij de vorige zwangerschapscontrole was het hoofdje ingedaald, bel dan overdag de verloskundige. Breken de vliezen ’s nachts dan bel je de volgende morgen (vanaf 08.30 uur) de verloskundige.

Is het vruchtwater helder en bij de vorige zwangerschapscontrole was het hoofdje niet ingedaald, bel ons dan gelijk, ongeacht het tijdstip. Ben je bijvoorbeeld in de winkel ga dan rustig naar huis en bel ons, wij komen dan bij je langs.

Ziet het vruchtwater geel/groen/bruin dan moet je ons altijd direct bellen, het kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept. De conditie van het kindje moet dan goed gecontroleerd worden.

Als je veel helderrood bloedverlies hebt
Slijmerig bloedverlies is normaal. Dit is een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. De bevalling kan dezelfde dag beginnen maar kan ook nog dagen duren. Bij helderrood bloedverlies en meer dan een maandverbandje vol in een ½ uur, dan moet je altijd bellen.

Bij twijfel altijd bellen!