Je bent zwanger! En nu?

 

Zwangerschap

In onderstaand schema staat globaal beschreven wat je gedurende je zwangerschap kunt verwachten aan controles en echo's, waarover we informatie geven, wanneer we bloedonderzoek aanvragen etc. Tijdens je zwangerschap maak je kennis met ons gehele team. Iedere zwangere krijgt een individueel zorgpad, afgestemd op eenieders gezondheid en wensen. Daarom kan onderling het aantal controles of echo's verschillen.

Bij klachten of onzekerheden is het altijd mogelijk om eerder op controle te komen. Heb je behoefte aan een extra controle, neem gerust telefonisch contact met ons op. We kunnen dan inschatten of het nodig is om bij je thuis langs te komen of dat je naar de praktijk komt.

 

Eerste telefonische contact

Wanneer je erachter bent gekomen dat je zwanger bent, is het prettig als je meteen contact met ons opneemt. Telefonisch vragen we een aantal dingen uit, waaronder je persoonsgegevens, de eerste dag van je laatste menstruatie, het verloop van je menstruatiecyclus en de datum waarop je een positieve zwangerschapstest had. Aan de hand daarvan plannen we de eerste twee afspraken in, namelijk het intakegesprek en de eerste echo.

Na aanmelding sturen we je een e-mail met daarin een aantal belangrijke folders en documenten waarvan het goed is om deze voor de eerste afspraak gelezen en ingevuld te hebben.
Heb je voorafgaand aan je eerste afspraak vragen, dan horen we het graag.

 

Vitaliteitsecho (7-9 weken)

Het krijgen van een kindje is een unieke en bijzondere gebeurtenis.
Na een positieve zwangerschapstest willen veel mensen niets liever dan weten of alles goed is. 
Wij begrijpen die onzekerheid en bieden daarom de mogelijkheid om rond de 7 weken al even te kijken. Deze echo wordt helaas niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar en kost dan €46,58. 
Met deze echo kijken we of de zwangerschap intact is en of het kindje zich in je baarmoeder bevindt. Dit is een inwendige (vaginale) echo, omdat het kindje nog te klein is om het uitwendig goed in beeld te brengen. 

 

Intakegesprek (6-10 weken)

Het intakegesprek is uitgebreider dan de vervolgcontroles. Deze afspraak duurt ongeveer 50 minuten.

Welke informatie is voor ons van belang bij de intake?
We stellen je vragen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eventuele voorgaande zwangerschap(pen) en mogelijke erfelijke ziekten in de familie. Wanneer je medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap, neem deze dan mee of schrijf op om welk medicijn het gaat en welke dosering.
Wanneer je tijdens een voorgaande zwangerschap niet bij ons onder controle bent geweest en je in het bezit bent van informatie over het verloop ervan, zouden wij het prettig vinden als je deze tijdens het intakegesprek meeneemt.

Tijdens het intakegesprek wordt er informatie gegeven over leefgewoonten en voeding. In de mail die je hebt ontvangen na aanmelding vind je een folder met informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en een link naar de website "Onderzoek van mijn ongeboren kind". Wij geven hierover uitgebreide aanvullende informatie.

Bij iedere zwangere wordt een standaard bloedonderzoek verricht in het eerste trimester.

Je bloed wordt getest op:

  • Bloedgroep
  • Rhesus D factor
  • Rhesus c factor
  • Hemoglobine (ijzer)
  • Glucose (suiker)
  • Irregulaire antistoffen
  • Hepatitis B
  • Lues
  • HIV

De resultaten van het bloedonderzoek zullen we tijdens de tweede reguliere controle doornemen. Bij afwijkende bevindingen word je hiervan eerder op de hoogte gesteld.

Tot slot meten wij je bloeddruk en is er natuurlijk genoeg ruimte voor vragen.

 

Termijnecho (10-12 weken)

Er wordt naar de volgende items gekeken:

  • Vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.
  • Vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen of het hartje klopt
  • Of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap
  • De duur van de zwangerschap wordt vastgesteld, de afmetingen van het kind geven een nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

In de meeste gevallen is dit een echo via de buik. Het is handig om met een gevulde blaas te komen.

 

Vervolgcontroles

Iedere 2 weken hebben we een overleg met een gynaecoloog van het Spaarne Gasthuis. Tijdens dit overleg bespreken wij welke zorg het beste bij iedere individuele zwangere past en of hier nog specifieke wensen van de cliënt in meegenomen moeten worden.


Tijdens de vervolgcontroles nemen wij het zorgpad met je door en bespreken we hoe het met jou en je zwangerschap gaat. Bij iedere controle meten we je bloeddruk en doen we een uitwendig onderzoek van de buik waarbij we de groei van de baarmoeder controleren en later in de zwangerschap ook de groei en ligging van het kindje. Tevens luisteren we naar de hartslag van het kindje.
Voor de meeste reguliere controles plannen we 10 minuten in.

Het controleschema is over het algemeen als volgt:
tot 24 weken: om de 4 weken
24-33 weken: om de 3 weken
33-39 weken: om de 2 weken
39-41 weken: iedere week

 

13 wekenecho

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Mogelijk kunnen grotere lichamelijke afwijkingen al eerder in de zwangerschap gevonden worden bij het kind. In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

 

20 wekenecho

Je bepaalt zelf of je de 20 wekenecho wilt laten uitvoeren. De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. We kijken uitgebreid naar de ontwikkeling van organen van het kind. Ook wordt er gekeken of het ongeboren kind goed groeit, waar de placenta (moederkoek) ligt en of er voldoende vruchtwater is.
De bevindingen van de 20 wekenecho bespreekt de echoscopiste direct met jullie.

 

33 weken consult

 

Iedere zwangere kan bij 33 weken een consult inplannen bij de gynaecoloog/klinisch verloskundige of arts-assistent van het Spaarne Gasthuis. Dit is een reguliere zwangerschapscontrole, waarbij je de mogelijkheid hebt om specifieke vragen te stellen aan en kennis te maken met de verloskundige zorgverleners van het Spaarne Gasthuis.

 

35 weken controle

Deze controle staat in het teken van de bevalling. Er is tijdens deze controle de mogelijkheid de bevalling te bespreken aan de hand van een geboorteplan. Dit is uiteraard niet verplicht. We geven voorlichting over de bevalling: belinstructies, wat je van ons kan verwachten, verloop van de bevalling, opties van pijnbestrijding. We plannen voor deze afspraak meer tijd in om uitgebreid te bespreken wat jullie wensen en behoeften rondom de bevalling zijn.

 

Serotiniteitscontrole (41 weken)

Je bent inmiddels een week over tijd. Ongeveer 80% van de vrouwen bevalt 3 tot 10 dagen na de uitgerekende datum. Bij 41 weken krijg je een controle bij ons op de praktijk waarbij we met de echo naar de hoeveelheid vruchtwater van de baby kijken. Daarnaast doen we in overleg met jou meestal een inwendig onderzoek om te voelen of je al iets ontsluiting hebt en of de baarmoedermond al rijp is. Afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en het inwendig onderzoek bespreken wij met jullie wat de mogelijkheden zijn om de bevalling op gang te helpen of juist nog even het normale proces van spontane weeën af te wachten.