Spiraaltje

 

Soorten spiralen

 

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (oa T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena). Alle soorten spiralen kunnen wij op de praktijk voor je plaatsen.

 

Hormoonvrij spiraal
Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het Multi-Safe short koperspiraaltje is ook zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief voor de kleinere baarmoeder. Het Ballerine koperspiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit nieuwe spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm met een diameter van slechts 15 mm. De Ballerine wordt gemakkelijk ingebracht door de zeer dunne inbrenghuls (3,2 mm). Door de soepele 3D vorm is het een goed alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen.

Uiteraard kan je alle spiralen ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website en die van B allerine voor een overzicht van de bijwerkingen.

Indien je aanvullend verzekerd bent, wordt in de meeste gevallen het spiraaltje vergoed door de zorgverzekeraar. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, zijn de kosten voor de spiraal voor eigen rekening.

Het T-Safe spiraaltje kost ca € 79,95.

 

Hormoonhoudend spiraal
Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar. De Mirena biedt tot 8 jaar bescherming tegen zwangerschappen en de Kyleena tot 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje kunnen voorkomen zijn meer/minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Indien je aanvullend verzekerd bent kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 150,-.

 

Spiraalplaatsing

 

Wij zullen een recept voor de spiraal voor je regelen bij een centrale apotheek. De spiraal wordt dan afgeleverd bij ons op de praktijk. Dit gebeurt nadat je hem hebt betaald via een betaallink van de centrale apotheek. Voor de spiraalplaatsing door ons op de praktijk weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

 

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren één ibuprofen (en eventueel twee paracetamol tabletten) in te nemen.

Een spiraaltje kan vanaf 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Als je borstvoeding geeft, heeft het de voorkeur het spiraaltje vanaf 14 weken na de bevalling te laten plaatsen.

Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. In alle gevallen controleren wij na het plaatsen direct of het spiraaltje goed zit met behulp van een echo. 

Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraaltje kan via onze assistente op telefoonnummer: 023-5714437. 

 

Kosten plaatsing


Indien je aanvullend verzekerd bent, kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar. Het Mirena of Kyleena spiraaltje bedraagt € 150,- en de T-safe € 79,95. De plaatsing zelf wordt vergoed door de verzekeraar.

 

Spiraal verwijderen


Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.