Wat te doen bij een miskraam?

 

Je kan zelf niets doen om te voorkomen dat de miskraam optreedt. Er zijn drie manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden:

 1. Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt
 2. Toedienen van medicatie, misoprostol, waarna een miskraam optreedt
 3. Curettage: een ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijdert.

Deze benaderingen hebben voor- en nadelen. We beschrijven ze hieronder en je kunt ze ook met je verloskundige bespreken. Je bepaalt zelf welke manier het best bij je past. Een tussenoplossing is altijd mogelijk, zoals een tijdje afwachten en als het te lang duurt, alsnog misoprostol of een curettage.

 

1. Afwachten

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.

Voordelen van afwachten: je kan er de voorkeur aan geven om af te wachten omdat een spontane miskraam een meer natuurlijk verloop geeft. Het verdriet kan thuis beleeft worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden.

Nadelen van afwachten: Als je besluit om een miskraam af te wachten, is het verstandig te bedenken hoe lang je wilt afwachten en dit met de verloskundige te bespreken. Afwachten kan medisch geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Wel kan het emotioneel zwaar zijn. De meeste miskramen komen binnen 2 weken op gang maar kunnen ook 4-6 weken duren. Tevens kan door ruim bloedverlies, pijn of door een incomplete miskraam alsnog een curettage nodig zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er nog zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.

2. Medicatie: Misoprostol

Als een miskraam niet vanzelf op gang komt, kan dit met misoprostol opgewekt worden. Om de miskraam op gang te brengen kan je een aantal tabletten misoprostol vaginaal inbrengen. Meestal komt binnen 24-48 uur de miskraam op gang.

Voordelen van misoprostol: in 80% van de gevallen verloopt de miskraam goed zonder verder ingrijpen.

Nadelen van misoprostol: Bij een aantal mensen kan het zijn dan er nog een keer een aantal tabletten misoprostol vaginaal ingebracht moeten worden of er moet alsnog een curettage verricht worden in verband met achtergebleven resten van de zwangerschap (ongeveer 10%). En bij ongeveer 10-20% van de vrouwen heeft misoprostol totaal geen effect.

Misoprostol is niet op de Nederlandse geneesmiddelen uitgebracht voor het gebruik bij miskrame, maar ter voorkoming van maag- en darmzweren bij het gebruik van pijnstillers. Alhoewel misoprostol voor deze indicatie niet officieel is goedgekeurd wordt het voor deze indicatie in vele ziekenhuizen verantwoord gebruikt.

3. Curettage

Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuĆ¼mcurettage) of schrappertje (curette) via de vagina en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. Dit kan onder algehele narcose of onder lokale verdoving. Dit is afhankelijk van het ziekenhuis.

Voordelen van een curettage: minder onzekerheid dan bij afwachten en minder verstoring van het normale leven.

Nadelen van een curettage: een curettage is een medische ingreep. Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman. Hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder.
Een enkele keer komt er een perforatie voor: het slangetje of curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen en krijgt je antibiotica om eventuele ontstekingen te voorkomen.
Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.

 

Tips.

 

Wat is handig in huis te hebben of om bij je te hebben als je van huis bent?

 • Maandverband (geen tampons)
 • Pijnstilling zoals paracetamol
 • Telefoonnummer van je verloskundige
 • Eventueel schoon ondergoed

 

Als je het kindje/vruchtje wil opvangen?

 • Zorg dan dat je door een vergiet of zeef plast in het toilet zodat je het kindje/vruchtje niet per ongeluk door het toilet spoelt

 

Watermethode?

 • Om het kindje/vruchtje op een goede manier te kunnen zien kun je het in een bakje koud water leggen. Zo ontvouwt het zich weer naar de vorm (en kleur) die het had in je baarmoeder. www.watermethode.nl

 

Registeren?

 • Indien gewenst kun je het kindje laten bijschrijven in het Persoonsregister van de gemeente.

 

Meer informatie?

 • www.facebook.com/ Miskraam Mama's (MM's)
 • www.fiom.nl
 • www.freya.nl
 • www.hoeverder.info
 • www.miskraambegeleiding.nl
 • www.miskraamzorg.nl