Weeën en fasen van de bevalling

 

Soorten weeën

Het woord wee betekent letterlijk pijn. In de verloskunde wordt met wee het (pijnlijke) samentrekken van de baarmoederspieren bedoeld. De buik voelt hard aan, met eventueel een trekkende pijn in de onderbuik. Er zijn verschillende weeën, lang niet allemaal even pijnlijk:

Zwangerschapsweeën/ harde buiken

Deze kun je vanaf de 3e maand gaan voelen. De oorzaak is het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning. Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg. Warmte en rust kunnen ontspannend werken.

Voorweeën

Deze kun je vanaf de 6e maand gaan voelen. Voorweeën kunnen veroorzaakt worden door:

  •     Bewegingen van het kind
  •     Vrijen
  •     Moeheid
  •     Stress
  •     Een volle blaas
  •     Een blaasontsteking (deze moet je altijd laten behandelen door een huisarts)


Voorweeën kunnen in frequentie en sterkte verschillen; snel opeenvolgende, kortdurende en niet pijnlijke weeën of weeën die 1-2 keer per uur komen, een paar minuten duren en wel pijnlijk zijn. Beide zijn normaal. Een warm bad of lang onder een warme douche staan, ontspant en zorgt ervoor dat de voorweeën sneller overgaan.

Indalingsweeën

Het indalen van het hoofdje in het bekken kan ook weeën veroorzaken. Dit kan soms enkele uren aanhouden.

Ontsluitingsweeën

Deze weeën zijn veel pijnlijker dan de hierboven genoemde weeën. Ze zullen leiden tot ontsluiting. De weeën komen elke 5 minuten en houden ongeveer een minuut aan. De hierboven genoemde voorweeën kunnen overgaan in de ontsluitingsweeën. Wanneer je twee uur lang elke 5 minuten een wee hebt, die een minuut aanhoudt, dan zal de bevalling waarschijnlijk begonnen zijn. Indien je nog geen 37 weken zwanger bent, is het raadzaam om meteen contact met ons op te nemen. 

 

Verschillende fasen van de bevalling
 

Ontsluitingsfase

Dit is de periode waarin de baarmoedermond zich opent onder invloed van weeën. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoederspier. Kenmerkend voor een goede wee is dat deze heel regelmatig terugkomt, steeds pijnlijker wordt en steeds langer aanhoudt.

Uitdrijvingsfase

Er is sprake van volledige ontsluiting. Meestal heb je dan een drukgevoel. Als de verloskundige de volledige ontsluiting bevestigd heeft, mag je gaan persen. Bij een eerste kind duurt dit gemiddeld 1 uur. Bij ieder volgend kind waarschijnlijk korter.

Nageboortefase

Binnen 1 uur na de geboorte van de baby worden de placenta met vliezen verwacht. Pas dan is de geboorte compleet. Indien nodig wordt er daarna nog gehecht.