Wat te regelen?

 

Moeders voor moeders

Tot de 16de week van de zwangerschap kan je andere vrouwen helpen die problemen hebben met zwanger worden. Dit kan door je urine op te vangen. De Stichting Moeders voor Moeders organiseert dit. Vanaf 6 - 11 weken zwangerschap kun je je aanmelden. Als je hieraan mee wilt doen kan je hen bellen voor informatie: 0800 0228070. Kijk voor meer informatie op www.moedersvoormoeders.nl

Zwangerschapscursus

Er zijn veel verschillende cursussen om je voor te bereiden op de bevalling, alleen of met je partner. Er zijn veel verschillen in de inhoud, duur en prijzen van de cursussen. Je kunt een cursus kiezen die jou (en je partner) aanspreekt. Vraag gerust om meer informatie. We adviseren je je op tijd aan te melden, tussen 15 en 20 weken zwangerschapsduur.

Onderdelen van vrijwel alle cursussen zijn:

  • Bekkenbodemoefeningen
  • Informatie verstrekken over de bevalling en daarna
  • Ademhalingstechnieken
  • Houdingsadviezen

Wij raden het zeker aan om een cursus te volgen. Het doel van de cursussen is om je kennis en bewustzijn tijdens de zwangerschap en bevalling te vergroten. Een zwangerschapscursus richt zich op ontspanning, het leren bewaken van je grenzen en het luisteren naar je lichaam. 

Kraamzorg

Kraamzorg is de verzorging van moeder en kind in de eerste week na de geboorte. Meestal ben je hiervoor (grotendeels) verzekerd. Kraamzorg is in onze ogen noodzakelijk voor een goed verloop van de eerste dagen na de geboorte (denk aan borst/flesvoeding, de medische controles en de handige tips voor babyverzorging ). Als je onverwacht per keizersnede of met behulp van andere medische ingrepen bevalt, kan de aanwezigheid van kraamzorg een vereiste zijn voor een vlot ontslag uit het ziekenhuis. Vraag kraamzorg aan voor je 16 weken zwanger bent.

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent, moet je bij het gemeentehuis de erkenning van het ongeboren kind regelen. Maak hiervoor een afspraak. Na de geboorte zal er nog het ouderlijk gezag geregeld moeten worden.

Kinderdagverblijf of andere opvang

Houd rekening met de kans dat het kinderdagverblijf een wachtlijst heeft. Wacht dus niet te lang met inschrijven, zo rond de 3-4 maanden zwangerschap.

Zwangerschapsverklaring

Indien nodig geven wij je een zwangerschapsverklaring of vullen we het formulier in dat je werkgever meegeeft. De verklaring moet uiterlijk bij een zwangerschapsduur van 34 weken bij de werkgever ingeleverd zijn. Je hoeft hiervoor niet te bellen. Je kunt er tijdens het spreekuur naar vragen of het tijdens de aanwezigheidstijden van de assistentes op komen halen.