Wat is een miskraam & wat zijn de verschijnselen?

 

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap in de eerste 12 weken. Bij een miskraam stopt de groei en de hartslag van het embryo.
Vaginaal bloedverlies is dikwijls een van de eerste verschijnselen of er wordt met de echo geen hartslag gezien.
Bij bloedverlies treedt er in de helft van de gevallen werkelijk een miskraam op; in de overige gevallen heeft het bloedverlies een andere oorzaak.

 

Wat zijn de verschijnselen van een miskraam?

Als er met de echo een miskraam wordt vastgesteld hoef je helemaal nog geen verschijnselen te hebben. Het kan soms dagen maar ook weken duren nadat het kindje/ vruchtje is gestopt met groeien voordat je verschijnselen krijgt van een miskraam.
Bij de meeste miskramen hebben vrouwen buikpijn en bloedverlies. De buikpijn kan verschillen van weinig tot het gevoel van een ‘mini-bevalling’. Bloedverlies neemt toe naarmate het kindje/ vruchtje geboren gaat worden en neemt daarna weer af. Een aantal uren als een ruime menstruatie (groot maandverband per uur), met daarbij stolsels is normaal.
Of het kindje/ vruchtje dat geboren wordt herkenbaar is, is onder andere afhankelijk van hoe ver de zwangerschap was toen de ontwikkeling stopte. Vanaf 8-9 weken kan het al herkenbaar zijn als een mini-mensje, zo groot als een vingertopje.
Na de miskraam stopt het bloedverlies binnen 2 weken. De krampen nemen verder af.