Zwanger worden na een miskraam

 

Voor veel mensen leidt een miskraam tot onzekerheid en vragen over de toekomst. Er kunnen gemengde gevoelens zijn over het opnieuw proberen, hoop, maar ook angst voor een nieuwe miskraam. Door de verschillen in verwerking tussen partners kan spanning in een relatie ontstaan wat ook effect heeft op de toekomstplannen. Of misschien was dit de enige kans op een baby, vanwege leeftijd of vruchtbaarheid.

Een nieuwe zwangerschap kan veel angst en spanning met zich meebrengen. Zeker als er sprake is van meerdere miskramen. Wanneer je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap kan je alleen zelf bepalen (met je partner). Voor sommige vrouwen is het fijn om snel zwanger te worden en helpt dit bij de verwerking van het verlies. Voor anderen is het belangrijk om juist eerst het verlies een plek te geven en weer rust te voelen in hun lijf en hoofd voordat zij een nieuwe zwangerschap aandurven. In een nieuwe zwangerschap neem je altijd deze ervaring mee waardoor je minder onbevangen en soms zelfs gespannen zult zijn. Bespreek/ benoem dit ook bij de verloskundige en/of echoscopiste.

Als je opnieuw zwanger wilt worden, is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent gezond en gevarieerd eten, niet overmatig drinken, niet roken, en geen medicijnen innemen zonder overleg. Toch is het niet mogelijk een miskraam met zekerheid te voorkomen. Voor elke vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden, luidt het advies om dagelijks een tablet foliumzuur van 0,4 mg te gebruiken. Mocht je voorafgaand aan de miskraam geen foliumzuur gebruikt hebben, dan hoeft je je daar niet schuldig over te voelen. Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op een kind met een open ruggetje. Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan een miskraam hebben doorgemaakt. Je kan je bij een volgende zwangerschap gewoon weer bij de verloskundige aanmelden voor een echo.