Veel voorkomende zwangerschapsklachten

Aambeien

Door harde ontlasting en hard persen, ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door minimaal 2½ liter te drinken per dag. Eet laxerende voeding zoals bruin brood, groente en ontbijtkoek. Ga als je aandrang hebt, direct naar het toilet. Houd de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Door hormonale veranderingen in de zwangerschap, kun je sneller last krijgen van aambeien. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heb je hier last van, vertel het dan. We kunnen eventueel medicijnen adviseren.

Bandenpijn

Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik, in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven. Dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel even tijdens het spreekuur.

Bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper en verweekt het kraakbeen van het bekken. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust. Je kunt er meer over lezen in het boek "bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap" van Cecile Röst of op de website: www.rondomzwanger.nl.

Blaasontsteking

Je merkt een blaasontsteking niet eenvoudig op in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is zeurende buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige signaal dat op een blaasontsteking kan wijzen. Zeker als alle bovenstaande klachten niet op je van toepassing zijn. Wanneer je wat ochtendurine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of je een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden met een antibioticumkuur. Vraag altijd even aan de apotheker of je de medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem, zolang de kuur duurt, extra rust. Dit bevordert de genezing. Drink ook meer dan normaal, gebruik extra vitamine C of cranberrysap om de urine aan te zuren. Laat de urine controleren als de kuur afgelopen is om te kijken of de blaasontsteking echt over is.

Bloedend tandvlees en bloedneuzen

Door het hormoon progesteron wordt alles beter doorbloed als je zwanger bent. Dit zorgt ervoor dat je sneller een bloedneus kunt krijgen of je tandvlees makkelijker kan gaan bloeden. Let er wel op of je geen tandvleesontsteking hebt.

Borsten

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende bh te dragen.

Brandend maagzuur

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dit geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar je last van hebt. Soms helpt het als je melkproducten (zoals bijv. vanillevla), zachte pepermunt of rauwe havervlokken eet. Je mag altijd Rennie gebruiken, geef het wel even door aan ons. Wanneer je last blijft houden, geeft dit dan even bij ons aan, er zijn een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur, die ook in de zwangerschap gebruikt kunnen worden.

Duizeligheid

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:

 • Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt.
 • Lage bloedsuiker. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker kleine porties te eten. Als je dit niet doet, kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg.
 • Rugligging. Wanneer je op je rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de wervelkolom dichtdrukken. Er stroomt dan minder bloed naar het hart terug, waardoor je duizelig wordt.
 • Bloedarmoede (een te laag Hb)

Griep

Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor je baby kan dit geen kwaad. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt, mag je paracetamol innemen. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met je huisarts.

Haargroei

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Haaruitval

Het kan gebeuren dat u last heeft van haaruitval. Dit kan komen door een vitaminegebrek. Het slikken van Vitamine B-complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren, die u in de zwangerschap heeft gekregen, weer uit.
 

Harde buiken

Harde buiken worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Harde buiken noemen we ook wel oefenweeën. In de laatste weken van de zwangerschap gaat de baarmoeder zich voorbereiden op de bevalling en is het normaal dat je vaker harde buiken krijgt. Ook kun je harde buiken krijgen bij drukte of stress. Dit komt doordat de baarmoeder met banden vast zit aan het bekkenbot. Wanneer je druk bent of stress hebt komt er extra druk op deze banden te staan, waardoor de baarmoeder hard wordt.  Ook een volle blaas, bukken, een orgasme of bewegingen van de baby kunnen voor harde buiken zorgen.

Harde buiken zijn dus een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Echter moet je wel oppassen wanneer je vaker of regelmatig harde buiken krijgt. Ga na of je misschien te druk bent geweest of veel stress hebt. Luister naar je lichaam en pak op tijd je rust!

Wanneer de harde buiken voor de 37e week van de zwangerschap met regelmaat terugkomen (bijvoorbeeld om de 7 minuten) of pijnlijk zijn, moet je altijd direct contact met ons opnemen.

Hartkloppingen

Het hart moet in de zwangerschap meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor.
Tip: Als je last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.

Hoge bloeddruk

Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is normaal. De baby wordt steeds groter en dit kost het lichaam meer energie. Rust is belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan echter leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd.

Een zwangerschap is een extra belasting voor het hart, omdat het bloedvolume met zo’n 40% procent toeneemt. Hierdoor wordt het hart iets groter en gaat het sneller kloppen. Aan het begin van de zwangerschap (rond de 20 weken) gaat  de bloeddruk wat omlaag door een veranderde hormoonhuishouding. Aan het einde van de zwangerschap stijgt deze juist weer, tot de normale waarde van voor de zwangerschap.

Een onderdruk lager of gelijk aan 90mmHg wordt als normaal beschouwd.  Wanneer de bloeddruk hoger wordt spreken we van een stijgende of te hoge bloeddruk. Dit kan gepaard gaan met klachten. Klachten die kunnen worden veroorzaakt door een te hoge stijging van de bloeddruk en/of kunnen wijzen op pre-eclampsie of het HELLP syndroom zijn:
 • hoofdpijn
 • zichtsstoornissen zoals zwarte vlekken of lichtflitsen zien, sterretjes zien, of vaag zien
 • plotseling vocht vasthouden en dan vooral in de handen en het gezicht ( let op, vocht vasthouden kan ook een heel normaal verschijnsel zijn in de zwangerschap, vooral in de voeten, enkels en handen )
 • beknellend gevoel rond de maagstreek en het hoofd (het zogenaamde bandgevoel)
 • misselijkheid en braken
 • algeheel gevoel van malaise
 • tintelingen in de vingers
 • pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen

Indien je last hebt van deze klachten moet je altijd contact met ons opnemen! Echter, deze klachten hoeven niet altijd te duiden op een hoge bloeddruk, pre-eclampsie of HELLP-syndroom.

Incontinentie

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. De sluitspier van de blaas is namelijk verslapt door het zwangerschapshormoon. Later in de zwangerschap, wordt urineverlies veroorzaakt doordat de groeiende baarmoeder op de blaas drukt. Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Oefeningen hiervoor worden tijdens de zwangerschapscursussen gegeven.

Indalen van het hoofdje

Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 37e week van de zwangerschap. Niet ieder kind gaat met het hoofdje vast in het bekken zitten voor de bevalling. Als het hoofd indaalt, geeft dit soms een stekend gevoel richting de vagina. 

Jeuk

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met aloë vera. De jeuk is onmiddellijk weg, zodra de baby geboren is.

(Lage) rugpijn

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Ook door hormonen verliezen de banden aan kracht. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van je rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug kan overbelast raken en je kunt lage rugpijn krijgen. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding. Eventueel kan een oefentherapeut richtlijnen geven om de klachten te verlichten.

Minder kindsbewegingen

Misselijkheid

Vroeg in de zwangerschap kan je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HcG-hormoon). De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken. Daarna wordt het werk van het HcG-hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt bij de meeste vrouwen de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je 's ochtends wakker wordt beschuit, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk.

Moeheid

Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je de eerste drie maanden van de zwangerschap meer moe bent. Het is dus niet vreemd dat je meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid.

Pigmentvlekken

Door het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in de huid, waardoor het kan zijn dat je overal bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambeen naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen) wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.

Tip: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten, als je geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.

Slapende handen (Het carpale tunnelsyndroom)

Veel zwangeren klagen over slapende handen en soms pijn of tinteling in hand of onderarm. Deze klachten treden meestal 's nachts op, maar er zijn ook zwangere vrouwen die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorheen lopen. Ook al hou je niet zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je toch altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit geeft klachten als tinteling, slapende hand en soms zelfs pijn waar je 's nachts van wakker wordt. Het kan helpen wanneer je ’s nachts slaapt met skate-handschoenen aan, hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld.

Spataderen

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen, omdat je meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden.
 • Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding.
 • Zorg ervoor dat je niet te lang staat of zit.
 • Plaats het voeteneind van je bed iets omhoog ( max.10 cm ) of doe een kussen onder het matras.
 • Het dragen van een 60-denier panty geeft steun.

Soms is het dragen van een aangemeten steunkous nodig. Daarnaast bestaat er massagetherapie tegen spataderen. Tijdens het spreekuur kun je ons om meer informatie vragen.

Spierkrampen

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Wanneer deze klacht ontstaat aan het einde van de nacht, komt dit vaak door de afkoeling van de benen. Zorg dat je de benen lekker warm houdt gedurende de nacht (draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren). Neem wisselbaden en laat je partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Stemmingswisselingen

Wisselingen in je stemming horen bij de zwangerschap. Het lucht op als je erover praat en de omgeving begrijpt wat er met je aan de hand is.
 

Vaginale infecties

Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, ben je gevoeliger voor een vaginale infectie. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed zonder inlegkruisjes of maandverband. De volgende tekenen kunnen wijzen op een vaginale infectie:
 • veel (gekleurde en sterk ruikende) afscheiding
 • de vagina is gezwollen en geïrriteerd
 • last van jeuk en/of een brandend gevoel bij het plassen

Neem bij klachten contact op met de huisarts.

Veel plassen

Vaker plassen dan je normaal gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het zijn vaak kleine hoeveelheden. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de oorzaak. Tegen het einde van de zwangerschap is het de grote baarmoeder die op je blaas drukt.

Verstopping/obstipatie

Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken (zeker 2½ liter per dag), een vezelrijke voeding en voldoende beweging.

Vocht vasthouden

In de zwangerschap is het normaal, dat je vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met je verloskundige. We zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips: drink veel, gebruik brandnetelthee, rauwe witlof of bleekselderij, verhoog het voeteneinde van je bed iets en sta niet te lang stil. Ook hier is massagetherapie voor. Je zult echter merken dat het vocht pas echt weer verdwijnt als je eenmaal bevallen bent.

Zwangerschapsstrepen

Deze worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed in te masseren met bodylotion. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is grotendeels erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter en zilverachtig van kleur.

Veel voorkomende klachten

Natuurlijk verandert er veel in je lichaam tijdens de zwangerschap, en kun je tegen lichamelijke ongemakken aanlopen. De meest voorkomende hebben we voor je op een rijtje gezet, met suggesties voor oplossingen of verlichting.