Wat kun je verwachten in je kraamtijd?

 

De eerste week

De eerste week na de bevalling wordt het kraambed genoemd. Dit is een bijzondere periode. Er vinden veel veranderingen plaats in je lichaam en het is een week vol vragen en soms ook onzekerheden, maar bovenal een mooie, eerste week samen met jullie kindje. 

 

Kraamzorg

De eerste acht dagen, of meer wanneer het nodig is, kun je rekenen op de hulp van de kraamverzorgende. Zij verzorgt moeder en kind en leert jullie de fijne kneepjes van de babyverzorging. Bovendien geeft ze jullie heel veel informatie en helpt ze met het opstarten van de borstvoeding of het geven van flesvoeding. Daarnaast voert zij een aantal controles uit, houdt dit bij in het kraamdossier en is op die manier een soort van tussenpersoon die ons van informatie voorziet over jullie welzijn. 

 

Verloskundige
Onze begeleiding stopt dus niet wanneer de baby geboren is. In de eerste week na de bevalling komen wij een aantal keren bij jullie langs om te bespreken hoe het met jullie gaat en zijn wij ook nog steeds jullie eerste aanspreekpunt als er problemen zouden zijn. Natuurlijk zijn wij ook tijdens het kraambed 24 uur per dag bereikbaar op het spoednummer. Samen met de kraamverzorgende houden we de conditie van de baby en jou goed in de gaten. We controleren of jullie kindje goed op temperatuur bijft, goed drinkt, hoe is het gewichtverloop, of hij niet te geel ziet, of het naveltje goed indroogt enz. 
Jouw lichaam moet herstellen van een flinke klus; de baarmoeder moet weer krimpen, het bloedverlies mag niet teveel zijn, een scheurtje moet weer genezen en je moet weer aansterken. Daarnaast zullen je borsten gestuwd raken en kun je last krijgen van tepelkloven. Intussen zijn jullie nachten gebroken doordat jullie kindje ook 's nachts zal huilen en om voeding zal vragen. Kortom; je hebt deze kraamtijd wel nodig. Omtrent al dit soort dingen kunnen wij jullie adviseren en jullie vragen beantwoorden. Ook blikken we terug op de bevalling en kun je je vragen daarover altijd stellen.
Na een week dragen we de zorg voor jou en de baby over aan de huisarts en het consultatiebureau. Mocht het dan nog niet zo lekker gaan dan kunnen we de kraamzorg verlengen. Dit kan in overleg met de kraamzorginstelling en zorgverzekeraar geregeld worden. Tijdens ons laatste bezoek raden we jullie aan alvast na te denken over anticonceptie. 

 

Los kraambed
Ook als er een reden is dat je onder leiding van een gynaecoloog in het ziekenhuis onder zorg bent, kunnen wij de begeleiding in het kraambed verzorgen. Hiervoor kun je je bij onze praktijk tijdens de zwangerschap al aanmelden. Vanaf het moment dat je thuis bent na de bevalling kun je ons bellen om door te geven dat jullie thuis zijn, zodat we jullie de dag na ontslag thuis kunnen bezoeken. 

 

Nacontrole
Mocht je behoefte hebben om de zwangerschap en/of bevalling na te bespreken of mocht je nog lichamelijke klachten hebben dan kan je na 6 weken nog een keer bij ons langs komen voor een nacontrole.