Voeding van je baby

 

In de zwangerschap vragen wij welke voeding je aan je kind wil gaan geven. Sommige zwangeren vinden het lastig te kiezen, omdat zowel borst- als flesvoeding voor- en nadelen hebben. Als je borstvoeding gaat geven raden we je aan goed voor te bereiden door naar een informatieavond te gaan. Ook www.borstvoeding.nl is een nuttige website die je kan helpen om goed voorbereid de borstvoedingsperiode in te gaan. 

 

Borstvoeding
Moedermelk geeft jullie kindje de meest gezonde start, maar borstvoeding geven gaat helaas niet helemaal vanzelf. Het is oefenen voor moeder en kind en duurt meestal een paar weken voordat jullie helemaal op elkaar ingespeeld zijn en het geven van borstvoeding soepel verloopt. In de eerste week na de bevalling krijg je thuis begeleiding van de kraamverzorgster en van ons bij het geven van borstvoeding. Ook is het belangrijk dat je steun krijgt van je partner en familie en vrienden. 

 

Flesvoeding (kunstvoeding)
Flesvoeding is een prima alternatief als het voor jou niet goed voelt om borstvoeding te gaan geven of als je door een operatie of medicijngebruik geen borstvoeding kunt geven. Er is weinig informatie te vinden over flesvoeding. De reden hiervoor is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het advies geeft om een baby de eerste 6 maanden borstvoeding te geven en daarom mag er geen reclame worden gemaakt voor kunstvoeding.

Wij vinden dat er wel informatie beschikbaar moet zijn. Bijvoorbeeld over het soort kunstvoeding die je wilt gaan geven. Je kunt in principe elk soort kunstvoeding kiezen voor pasgeborenen die bij alle drogisterijen en supermarkten te koop zijn. Wanneer er allergieën, astma of eczeem voorkomen in de familie is het goed om met ons te overleggen welke voeding je het beste in huis kan halen.
Er zijn ook vele soorten flessen en spenen te koop. De soort fles die je nodig hebt is afhankelijk van je kind. Van tevoren kan je een standaardfles in huis halen maar het kan zijn dat je in de kraamweek toch een aantal soorten flessen en/of spenen uit moet proberen omdat het drinkgedrag per kind verschillend kan zijn.